Orice tip de constructie, fie ca este civila, industriala sau agricola, are nevoie de cineva care sa se asigure ca lucrarile se deruleaza in conditii bune, ca se respecta timpul stabilit si bugetul. Acesta este rolul unui project manager in constructii iar prezenta sa este foarte importanta deoarece va poate ajuta la buna planificare a lucrarilor, va gasi cea mai buna echipa, va urmari derularea proiectului si va gasi cele mai bune solutii la diferite probleme care ar putea sa apara. In plus cu ajutorul unui project manager costurile constructiei ar putea sa scada cu pana la 20%, deoarece acesta poate elimina sursele de cheluieli adiacente.
In responsabilitatile unui project mananger intra mai multe arii de activitate cum ar fi: managementul costurilor, planificarea lucrarilor astfel incat timpul de executie sa fie redus, identificarea celor mai eficiente proceduri tehnice si materiale necesare pentru ca lucrarea sa fie de calitate si sa respecte toate normele in vigoare.

Planificarea

Managerul de proiect va trebui sa planifice activitatea intregii sale echipe inca inainte de inceprea efectiva a lucrarilor. Va trebuie sa stabileasca exact cand si cum se vor desfasura fiecare dintre etapele proiectului, asigurandu-se astfel ca termenul de executie va fi respectat. Totodata acesta va trebui sa estimeze costurile, sa identifice materialele necesare si firmele subcontractante unde este cazul, sa negocieze direct cu acestea pentru obtinerea celui mai bun pret.

Alocarea Resurselor

Alocarea resurselor este o parte foarte importanta din rolul unui manager, el va trebui sa stie exact ce materiale sunt necesare pentru fiecare faza a constructiei, sa se asigure ca nu vor exista probleme cu aprovizionarea sau cu depozitarea materialelelor si a echipamentelor. Pe langa materialele necesare managerul de proiect va trebui sa gaseasca oamenii potriviti pentru proiect si sa formeze o echipa capabila sa indeplineasca sarcinile necesare.

Stabilirea Obiectivelor

Stabilirea obiectivelor si a termenului limita pentru realizarea diveselor etape ale constructiei este un alt aspect important din activitatea managerului de proiect. Va trebui sa estimeze timpul de realizare pentru fiecare obiectiv, numarul de muncitori necesar, cantitatea de materiale si sa se asigure ca lucrarile sunt executate la timp si fara costuri suplimentare.

Supravegherea lucrarilor

Project managerul va trebui sa supravhegheze realizarea constructiei de la inceput pana la final iar asta include: verificare documentatiei necesare pentru executia lucrarii; planificarea sarcinilor pentru fiecare membru al echipei; planificarea bugetului si aprovizionarea cu materialele necesare; colaborarea cu proiectantul si cu restul persoanelor implicate in procesul constructiei.